Sörmland tog silver i tävlingen Svenska matverk med sitt matbröd, Bryggarebrödet. Utmärkelsen delades ut förra veckan i Nyköping. Vinnare var Bohuslän med sina vinkokta musslor. I det sörmländska silverlaget ingick Maria Printz, Anders Olsson och Kerstin Björklund.
Totalt har 21 landskap tävlat på hemmaplan för att sen göra upp om titeln svensk mästare i matverk i Nyköping. Tävlingen har handlat om att använda råvaror från landskapet, förädla dem och tillaga. Finalen avgjordes på Träffen i Nyköping, där närmare 200 personer fanns på plats på Gastronomiskt forum, som arrangerades för första gången. Gastronomiska samtal ska vara ett återkommande arrangemang varje år och hållas i Nyköping i fem år är det tänkt.
Så här löd juryns motivering för Bryggarebrödet: ”Bra regionala råvaror och ett skickligt hantverk kan skapa stor upplevelse. Välgjort, saftigt innehåll, balanserad sälta, bra syra och sötma bakom en härlig yta. En sällsynt smakrik ny produkt som har en rolig historia. En kultur som säkert kommer att fungera alldeles utmärkt lokalt men har definitivt potential att jäsa och växa sig större än så.”
Vi på STUA gratulerar silvermedaljörerna Maria Printz, Anders Olsson och Kerstin Björklund!