Inga Lindström-filmernas exponering värda ca en halv miljard kronor för Sörmland

50 fristående långfilmer, huvudsakligen inspelade i Sörmland är facit hittills för det tyska tevefilmerna Inga Lindström. En studie har visat att regionens exponering i Tyskland är värd uppåt en halv miljard kronor. Under sina tio år beräknas inspelningarna ha spenderat 70 miljoner kronor i Nyköpingsområdet. Dessutom har serien gjort reklam för Sverige och Sörmland hos över 100 miljoner tittare.

Inspelningen av Inga Lindström-filmerna är som en väloljad tillverkningsindustri. Varje år mellan maj och oktober slår ett knappt 50-tal tyskar sig ned på ett hotell i Nyköping och arbetar sedan som en klocka. En film om 90 minuter görs varje månad, totalt fem filmer per sommar. Varje kväll skickas dagens jobb till München för klippning och parallellt komponeras musiken.

Även om filmteamets 40-50 personer bara har en handfull svenskar anställda spenderar de 10-20 miljoner kronor om året på transporter, boende, mat och så vidare och merparten av det i Sörmland. Enligt en tidigare studie om projektet är enbart regionens exponering i Tyskland värd uppåt en halv miljard kronor.

Hör inlägget och läs mer på Radio Sörmlands hemsida

Dela den här nyheten med dina vänner