En gastronomisk upplevelse väntar de besökare som kommer till Stora torget i Nyköping den 27 januari. Då är det Midvinterfest med sörmländsk mat och dryck kryddad med underhållning; eldkonstnär, körer, gycklare och kulturuppdukning. På torgmenyn finns bland annat varma soppor och grytor, rullar och snittar, sötsaker, bakverk och lokala drycker – allt producerat i Sörmland.
Midvinterfesten genomförs för tredje året i Nyköping och är ett resultat av samarbetet mellan Nyköpings kommun och Gastronomiska samtal som för fjärde året samlar närmare 120 av Mat-Sveriges viktigaste gastronomer.
En av Midvinterfestens höjdpunkter är prisutdelningen i rikstävlingen Matverk som sker på Stora torget. Inför prisutdelningen minglar gastronomerna runt bland bodar, sörmländska producenter och eldkorgar för att smaka på Sörmland.
Nyköpings kommuns samverkan med Gastronomiska samtal är ett led i arbetet att etablera Nyköping som Sörmlands Mathuvudstad och att visa upp det sörmländska skafferiet. Det målet arbetar många lokalt verksamma producenter med, ihop med Näringslivsenheten och Stolt Mat i Sörmland.
Även menyn under Gastronomiska samtal präglas av sörmländskt ursprung. Då serveras regionala smörrebröd och en vegetarisk förskolelunch, tillagad av kockar från Tessins förskola i Nyköpings kommun som vann mattävlingen Arlas guldko.
Fredag 29 januari från kl 17 samverkar samverkansföreningen NYSAM om en tre-rättersmiddag då man äter på tre olika resturanger. Läs mer på www.nysam.se.
Evenemanget Midvinterfesten genomförs av Nyköpings Arenor, en del av Näringslivsenheten i Nyköpings kommun.
För mer information och film om Midvinterfesten, se www.nykopingsguiden.se eller www.facebook.com/nykopingsguiden
För information om Forum Nyköping och Gastronomiska samtal, var vänlig se www.gastronomiskasamtal.se.
Källa/text/bild: Nyköpings kommun, foto: Sara Högsten