Sommarturism sänker arbetslöshet

I län med stor sommarturism behövs många extraanställda under maj, juni och juli. På Gotland är arbetslösheten hela 17 procent lägre än årsgenomsnittet – men även nyföretagandet sjunker.
Generellt är nyföretagandet inom typiska sommarbranscher lägst i just de län som har mest sommarturism. När arbetslöshet och nyföretagande vägs samman kommer Jämtland på första plats i Vismas rankning av sommaraktiva län.

Under sommarmånaderna maj, juni och juli 2011 låg arbetslösheten 5 procent under genomsnittet för året. I de turisttäta länen med många gästnätter per invånare sjönk arbetslösheten som mest. På Gotland var arbetslösheten hela 17 procent lägre under dessa månader och 10 procent lägre i Dalarnas, Norrbottens och Kalmar län.


Företagande ger jobb
Gotland var å andra sidan det län där det startades minst nya företag inom typiska sommarbranscher, 9 företag per hundratusen invånare, vilket kan jämföras med Jämtland där det registrerades 26 företag per hundratusen invånare i typiska sommarbranscher under maj, juni och juli 2011. I landet som helhet startades 16 företag per hundratusen invånare.


– Generellt verkar de län där arbetslösheten sjunker minst under sommaren vara de län där det startas flest nya företag i typiska sommarbranscher. Det har aldrig varit enklare att starta företag än nu. Därför är det extra glädjande att många väljer att starta egna verksamheter i stället för att gå arbetslösa under sommaren, säger 
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Typiska säsongsbranscher
Om man väger samman den minskade arbetslösheten under maj, juni och juli med nyföretagandet inom typiska sommarbranscher som frukt-, bär- och grönsaksindustri, hotell, restaurang och camping hamnar Jämtland på första plats, följt av Blekinge och Kalmar län. De län som har minst aktivitet under sommarmånaderna är Östergötland, Skåne och Västerbotten.
 
Källa Res & Trafik Forum
Dela den här nyheten med dina vänner
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin