Stockholms skärgård ska utvecklas

Stockholm är en tillväxtmotor i Sverige där flera av landets mest kända företag har utvecklats. Nu ska även Stockholms skärgård utvecklas till ett av de viktigaste områdena för den nya basnäringen turism.

Turismen är Sveriges nya basnäring där Stockholms skärgård är ett av fem områden som valts ut av Tillväxtverket som speciellt utvecklingsbart. Bohuslän, Kiruna, Vimmerby, Åre och Stockholms skärgård får dela på 60 miljoner kronor för att utvecklas till hållbara turistdestinationer.

Turismen får allt större betydelse för sysselsättning och ekonomi. Omkring 160 000 personer beräknas arbeta med turismen på heltid i landet och de utländska besökarna bidrar med omkring 90 miljarder kronor i intäkter.

En unik plats
Stockholms skärgård är en unik plats på jorden med sina runt 24 000 öar. Denna speciella arkipelag har mycket att erbjuda besökare från hela världen. Man brukar säga att Stockholms skärgård sträcker sig mellan Arholma i norr till Landsort i söder. Möjligen kan man sträcka ut området norrut till att omfatta ävenGrisslehamn, ett skärgårdsparadis med spahotell där även EckerölinjensÅlandstrafik har sin svenska hemmahamn.

Stockholms skärgård bedöms av Tillväxtverket ha det som krävs av en destination för att utvecklas till en turistmagnet av hög internationell klass. Utvecklingen är tänkt att ske utifrån flera nav där man redan kommit en bit på väg. Sandhamn är en sådan plats  i Stockholms ytterskärgård där man framgångsrikt utvecklat ett seglar- och rekreationscentrum.

I dag finns ett flertal hotell och restauranger på orten med berömdaSeglarhotellet i spetsen.

Sandhamn är också centrum för Sveriges mest berömda segeltävling, ÅF Offshore Race som tidigare var mer känt som Gotland Runt. Namnbytet kom i samband med att man fick en ny huvudsponsor i form av konsultföretaget ÅF. Tillsammans med ÅF är även norska Helly Hansen numera huvudsponsor.

Sedan förra året startar delar av denna segeltävling inne i Stockholm men tävlingscentrum och målplats är fortfarande Sandhamn. På Sandhamn finns också en av Stockholms skärgårds bästa sandstränder, Trouville.

Just breda och långa sandstränder är en av skärgårdens mindre kända pärlor och de finns även på en del andra öar. Allra flest och längst sandstränder har Utö-Ålö i Stockholms södra skärgård. Utö har på senare tid växt fram som en utmanare till Sandhamn. Här domineras turistnäringen av utmärkta Utö Värdshus som lockar besökare året om.

En annan mindre känd ö med bred och lång sandstrand är Nåttarö utanförNynäshamn. Denna ö förvaltas av Skärgårdsstiftelsen och här finns bara ett fåtal bofasta.

Besökaren kan tälta, hyra stuga och besöka krogen. För den som vill ägna sig åt vågsurfing finns bara en plats i Stockholms skärgård och det är vid Torö söder omNynäshamn.

Ett av de allra senaste tillskotten till det rika utbudet i Stockholms skärgård är det nya konstmuseet Artipelag på Värmdö. Initiativtagare till denna fantastiska skapelse är grundarna av företaget Baby Björn.

Källa: Travel Report

Dela den här nyheten med dina vänner
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin