Sveriges största historiepris delas ut på lördag i Nyköping

Hertig Karls pris är Sveriges största historiepris och delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings kommun. I år går priset till professor Elisabeth Mansén.

Priset delas ut på Stadhustrappan i Nyköping på lördag den 25 augusti i samband med Hertig Karls marknad på Nyköpingshus. I år går priset på 50 000 kr till Elisabeth Mansén, professor på Stockholms universitet för hennes historieböcker om sinnenas idéhistoria.

Senast har Mansén skrivit femte delen av Norstedts stora historiesatsning ”Sveriges historia” i totalt åtta band. Den handlar om perioden 1721 – 1830.

Hon har tidigare författat ”Ett paradis på jorden” om svensk kulturhistoria från 1690 – 1880. Hennes avhandling heter ”Konsten att förgylla ”vardagen”.

Priset på 50 000 kan inte sökas. Man blir tilldelad priset av en oberoende jury av fem sakkunniga personer. Det går till historiker eller annan som, utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckas föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets. Priset instiftades 1994.

Källa: Meltwater

 

Dela den här nyheten med dina vänner
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin