Foto: Virå Bruk

Som svar på branschens behov gör Thomasgymnasiet en ny ambitiös satsning med direkt koppling till måltidsbranschen. Ett nytt restaurangprogram Culinary Craft (enligt Skolverkets benämning Restaurang & Livsmedel) kommer att växa fram med det omgivande mathantverket och dess aktörer som ett utökat klassrum.

Mat/måltider är ett av de områden där kvalificerad arbetskraft som kockar, bagare och konditorer saknas och kommer att saknas ytterligare då branschen växer.

Därför har Länsstyrelsen, tillsammans med flera aktörer i länet, initierat arbetet med att ta fram en matstrategi – Stolt mat i Sörmland – för att utveckla maten/måltiden som det mest prioriterade området för länets utveckling fram till 2020. Thomasgymnasiets nya yrkesprogram Culinary Craft är en del av den strategin, för att matcha näringens framtida rekryteringsbehov.

Culinary Craft kommer att ha en ambitiös hållning för att attrahera elever med utvecklad eller slumrande passion samt driv för branschen. Programmet kommer att ge goda utsikter till jobb direkt efter examen, samtidigt som det kommer att ge grundläggande behörighet till högskola/universitet så att eleven kan söka direkt till t.ex. Måltidsakademin i Grythyttan. Det nya yrkesprogrammet kommer även sikta mot en lärlingsutbildning för starkt motiverade elever. Programmet kommer att erbjudas från och med höstterminen 2016.

Källa & text: Strängnäs Kommun, läs mer: http://strangnas.se/sv/Nyheter/2016/Januari/Varfor-vill-ingen-bli-kock-/

http://www.besoksliv.se/artikel/nytt-restaurangprogram-moeter-branschens-behov-68419

Dela den här nyheten med dina vänner