Mat-dryck-8

Video – Häng med STUA på Tomorrow’s Food Travel 2019

Den 17- 18 oktober var det dags för aktörer inom besöksnäringen att samlas i Skåne och Malmö för Tomorrow´s Food Travel 2019. Det var andra året som Visit Sweden nu anordnade detta event med koppling till deras nationella Måltidsturismprogram.

Syftet med dagarna var att bjuda på bl.a. omvärldsbevakning, kunskapsspridning och nätverkande med upplevelsen kring mat och måltid i fokus.

 

Från Sörmland så var STUA på plats genom undertecknad, samt Länsstyrelsens Karin Larsson, som ansvarar för den regionala livsmedelsstrategin. En stor del av den nya regionala livsmedelsstrategin handlar om Sörmländsk matidentitet och måltidsturism.

” Jag tyckte det var en väldigt intressant konferens. Uppskattade speciellt bredden på föreläsningarna, som verkligen visade på att livsmedelssektorn är stor! Tyckte också att det var intressant att se hur man kan koppla utvecklingen i lantbruket till besöksnäringen, och se vilket utbyte som finns.”

 

 

Topp 5 insikter vi tog med oss från Tomorrow´s Food Travel var:

 

5

Malin Zillinger, Universitetslektor, Lunds universitet
”Från att dricka vodkan till att uppleva den: om att gå från produkt till helhetsupplevelse”

Hur tar man sin produkt och skapar en upplevelse av den? Just den frågan fick vi svar på av Malin Zillinger. Att se sig lika mycket som en upplevelseproducent, som en faktisk producent av något som man kan konsumera är viktigt för att få till helheten.

Några exempel där man har jobbat med just upplevelsen kopplat till sin produkt är Absolute som jobbat med sitt koncept Absolute Home https://www.absoluthome.com/sv-SE, samt Hernö Gin https://hernogin.com/ som skapat upplevelser kring sin produkt.

 

4

Lovisa Madås och Frida Jonson från AGFO
Vad betyder framtidens mat för svensk besöksnäring? Hur laddstolparna kommer att styra vår planerade resa, här har bl.a snabbmatskedjorna vart snabbt framme och installerat laddstolpar vid deras restauranger, då de vet att man behöver ladda på batterier, och samtidigt även ladda magen med mat. Vilka aktörer med måltidsupplevelser kommer att vara först med att erbjuda samma koncept?

 

3

Lisa Voltaire, Visit Sweden
Här presenterades initiativet “Sweden – The Edible Country” som tagits emot väldigt väl av besökare runt om i landet. I några regioner så som tex Småland fann man snabbt ett got samarbete tillsammans med aktörer som kunde erbjuda upplevelser och produkter kopplat till denna satsning. Kanske något för oss i Sörmland 2020?

 

 

2

Oliver Geldner, Revenue & Distribution Expert vid Taktikon
Oliver gick igenom vikten av en digital närvaro, och med just närvaro som fokus. Har du bestämt dig att vara online så är det viktigt att skapa innehåll på din hemsida, eller andra digitala kanaler som du väljer. Hellre att arbeta med färre kanaler, och lägga mer tid och resurser på innehållet i dem.

 

1

Andreas Ahrens, Disgusting food museum
Om storyn bakom utställningssuccén och hur de gjorde för att få internationellt genomslag på bara ett par månader. Hela besöket baseras på en upplevelsekurva som grundarna bakom museet tagit fram. De vill att besökaren till museet ska få känna av olika sinnesintryck, bl.a ”disgust” (avsky), som är unikt inom dessa sammanhang. De har redan exporterat deras upplevelser runt om i världen, bl.a hade de deras första etablering utomlands efter bara två månader. Väl värt ett besök om ni är nere i Malmö.

 

 

För att summera årets Tomorrow´s Fodd Travel så fick vi med oss många nya insikter och tankeställningar som vi kommer att ta med oss i det fortsatt arbetet med att stärka måltidsupplevelserna runt och i Sörmland.

 

Vid tangenterna

 

Torbjörn Kock Projektledare Mat & Måltid på STUA

torbjorn@stua.se

0155-222776

Dela den här nyheten med dina vänner