I november 2010 genomfördes en älgvecka i Västmanland. Under den veckan serverade ett 15-tal utvalda restauranger älgrätter. Samtidigt marknadsförde ett antal livsmedelsbutiker älgkött mer aktivt än vanligt och intresset för att äta älg var långt över förväntan.


I år upprepas älgveckan 7 – 13 november och utvidgas till ytterligare åtta län i Mellansverige under samma vecka; Uppsala, Södermanland, Stockholm, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Värmland. Gotland har inga lokala älgar men ska vara med ändå.
I alla de medverkande länen kommer det under en novembervecka att bli lättare att hitta älgkött i butiker och äta älg på restaurang. 

Det långsiktiga målet är att skapa en hållbar affärskedja från skog till tallrik. Nu inventeras vilthanteringsanläggningar och butiker och krögare får utbildning om vilt och viltkött. I vissa län samarbetar man med Svenska Kockars Länsföreningar.

I Sörmland inbjuder ett tiotal restauranger, på Svenska Jägareförbundet i Sörmland initiativ, till ”Älgveckan i Sörmland” . På menyn hittas varje dag älgkött på menyn. Det vilda skafferiet i Sörmland är ett av landets mest välfyllda. Förra jaktsäsongen nedlade jägarna i länet cirka 1 200 älgar, 1 300 kronhjortar, 2 000 rådjur, 4 000 dovhjortar och 4 000 vildsvin. Det motsvarar cirka 2 miljoner portioner viltkött. En värdefull resurs i det sörmländska hushållet.

Vill du veta var du kan äta och köpa älg? 

Läs mer

Dela den här nyheten med dina vänner